Firuzan Yalçınkaya
Bu söyleşiyi Ayhan Çıkın ile yaptım. Ayhan Çıkın , emekli bir profesördür. O, şiir yazar, tarım sorunları üzerine araştırmalar yapar. Tarım ekonomisi dalında 18 kitabı ve 100’den fazla makale yazmıştır. Ayrıca “Zaman Çiçeği” adlı bir şiir kitabı yayınlamıştır. O, 3 yıldır bir başkasının kalbiyle yaşamaktadır.
· Soru : Mösyö Çıkın.. Kendinizi tanıtır mısınız?
· Yanıt : 1946 yılında Yatağan ilçesinin Cazkırlar köyünde doğdum. Okul yıllarımda çobanlık, tütün işçiliği yaptım. 1967’de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni bitirdim ve ziraat mühendisi oldum. 6 ay Tarım Bakanlığı’nda tenik eleman olarak çalıştım. 1968’de Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’ne asistan oldum. 1974’de “Tarım Ekonomisi Doktoru”, 1980’de “Üniversite Doçenti” ve 1988’de “Üniversite Profesörü” oldum.
· Soru : Meslek yaşamınızda neler yaptınız ?
· Yanıt :Çiftçilerin ekonomik sorunlarını ve çözüm yollarını araştırdım. Çiftçilerin piyasalarda neden zayıf kaldıklarını sorguladım. Çiftçiler, pazarda karşılaştıkları sorunları çözebilmeleri için neler yapmalı ? Oradaki sorunları araştırdım .
· Soru : Peki!.. Ne buldunuz?..
· Yanıt : Türkiye’de 4 milyon çiftçi var. Buna karşılık , örneğin 8 adet gübre şirketi var. Bu büyük şirketlerle çiftçilerin rekabet etmesi zor. Onun için çiftçilerin örgütlenmesi gerekir. Bu örgütünde “Kooperatifler” olması sonucuna vardım.
· Soru : Peki!.. bu konuda başka neler yaptınız?
· Yanıt : Hükümetlerin izlediği ekonomi politikalarını inceledim. Çiftçilerin sorunları ile devletin önerdiği çözümleri karşılaştırdım. Uygun ekonomi politikaları ne olmalı? Uygun tarım politikaları ne olmalı? Onları araştırdım. Bu konuda 18 kitap, 100’den fazla makale yazdım. Onlarca uzman insan yetiştirdim.
· Soru : Hocam!.. Bir de şiir yazdığınızı duydum? Şiir kitabınız var mı? Bir şiir verebilir misiniz?
· Yanıt : Evet…Şiir benim hobimdir. Gençliğimde çok şiir yazardım. Pek çok dergi ve gazetelerde yayınlandı şiirlerim. Ancak , ben akademik hayata başlayınca şiire ara verdim. Hastalığım sırasında bir öğrencim, şiirlerimi bir kitap şeklinde hazırlamış. Kızımla beraber yayımlamışlar. Adını da “Zaman Çiçeği” koymuşlar.
· Soru : Hastalıktan söz ettiniz… Nedir hastalığınız?..
· Yanıt : 1980’li yıllarda kalbim hastalandı.”Kalp yetmezliği” tanısı kondu. Çok yoruluyordum. Öksürük, yaşamımı olumsuz etkiledi. Derslerime veremez oldum. Çok sevdiğim öğrencilerime yardımcı olamaz oldum. Onun için 1999’da emekli oldum. 16 Eylül 2000 tarihinde kalp nakli oldu. 23 yaşında bir gencin kalbi takıldı.Adı Cem’di. Tanrı ona rahmet eylesin. 2 gün daha geçseydi, şu anda bende bu dünyada olmayacaktım. Cem için bir şiir yazdım. Adı “Ortak Kalpler Türküsü”. 3,5 yıldır yeni kalbimle yaşıyorum.
· Soru : Başka kalple yaşamak nasıl bir şey?
· Yanıt : Pek kolay değil. Ama yaşamak güzel şey. Bu dünyayı terk etmeğe hazırlanmışken, yeniden hayata dönmek … Bu muhteşem bir şey… Ama siz kalbinizi koruyun… Yeni kalp bulma şansı, sayısal loto’da 6 tutturmaktan daha az.Tanrı kimseyi o noktaya getirmesin..
· Soru : Beslenmenizi nasıl düzenliyorsunuz?
· Yanıt : Güzel bir soru…Beslenme, insan yaşamının temel konusu. Sağlık ile beslenme arasında doğrudan ve çok kuvvetli bir ilişki var. Kortizon’lu ilaçlar iştahımı artırdı. Ameliyat sonrasında 50 kilo idim. Kısa süre içinde 90 kiloya çıktım. Şu anda 75 kiloyum. Genellikle üç öğün yemek yiyorum. Kahvaltıda 30 gram peynir, 4-5 adet zeytin, bol miktarda domates,salatalı,vb.., 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 dilim kepek ekmeği alıyorum. Öğle ve akşam yemeklerinde 30-40 gr. Civarında et (genellikle tavuk ve balık eti), 4 kaşık sebze yemeği, 2 kaşık makarna veya pilav, bol yeşillik, 1-2 dilim kepek ekmeği alıyorum. Tatlı yerine 1 adet incir ve 1 adet ceviz yiyorum. Saat 11, 16 ve 22 civarlarında mutlaka meyve yerim. Ayrıca günde 1 fincan kahve ve 2-3 bardak çay içerim. Sigara kullanmam. Haftada 1 kadeh rakı alırım.
· Soru : Zamanınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
· Yanıt : Bol bol okuyorum. Eve günde iki gazete alınır. Çeşitli edebiyat dergileri (Varlık, İzmirİzmir,Ünlem,vb..), toplumsal ve mesleki konulu dergileri (Müdafaa-i Hukuk, Köy ve Ziraat Dünyası,Toplum ve Bilim,vb..) izlerim. Bilgisayar ve internet son aylarda uğraştığım yeni alanlarım. Ayrıca mesleki yazılar ve şiir yazmayı sürdürüyorum. Bir şiir kitabı hazırlıyorum. Ayrıca eski bir öğrencimle bir ders kitabı hazırlıyorum.
· Teşekkürler…..
F.Y., 2004
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder